Dress en Les

dress en les duurzame kinderkleding
Dress en Les duurzame kinderkleding

 

Door Dymph Dressen
Eigenaresse Dress en Les

In november 2016 heb ik de webwinkel Dress en Les geopend. Hier kun je van je oude trui, shirt of broek nieuwe kinderkleding laten maken. Een vrij uniek concept en daar ben ik wel een beetje trots op!

Wat er aan vooraf ging

Ik ben al vele jaren bewust bezig met het milieu. Dat begon zo’n beetje na mijn wereldreis in 1996. Ik had een abonnement op ‘De Kleine Aarde’ en was lid van Milieudefensie. Met alle kennis die ik vergaarde kwam ook het besef dat ik meer wilde doen voor het milieu dan ik met mijn eigen consumptiegedrag kan doen. Vooral na het lezen van het boek Talking dress van Marieke Eyskoot was ik om; tijd voor actie!

Creatieve duizendpoot

Als grafisch vormgever met mijn eigen ontwerpbureau Dymph Design lijkt het wellicht een vreemde stap naar een naaiatelier. Maar dat was het voor mij – als creatieve duizendpoot met een coupeuse-opleiding – eigenlijk niet. Grafisch ontwerpen vind ik erg leuk om te doen en kan ik nu combineren met mijn andere passie; kleding maken.

dress en les duurzame kinderkleding
Dymph Dressen

 

De cirkel rond

Als eerste beroepsopleiding (van de 4) volgde ik de MTS voor mode en kleding in Den Haag. De snelle modewereld sprak me echter helemaal niet aan dus ging ik andere opleidingen volgen. En na al die omzwervingen en leuke ervaringen ben ik nu toch weer in de mode aanbeland. De cirkel is daarmee rond. Het naaien ben ik dan ook altijd op de achtergrond blijven doen. Vooral van oude kleding en restjes weer iets nieuws maken vind ik leuk.

Naaiatelier

Zo ontstond het idee om een blog te beginnen zodat ik andere mensen kon inspireren om textiel her te gebruiken. Daarnaast was er door de crisis meer belangstelling voor reparatie van kleding zodat deze langer meegaat. Ik besloot dan ook om niet alleen te bloggen maar een naaiatelier te starten met alles erop en eraan. Dus ook reparaties uitvoeren en naailessen geven.

dress en les duurzame kinderkleding
Workshop kleding maken in het naaiatelier van Dymph

 

Volgende stap

Het naaiatelier draait succesvol en vooral de enthousiaste dames die mijn workshops bezoeken geven me energie. In de zomer 2016 begon het idee te ontstaan voor een winkel-concept binnen Dress en Les. Ik wil dat nog veel meer mensen hun kleding hergebruiken. Bijna twee derde van alle textielafval in Nederland belandt namelijk nog in de grijze container in plaats van in de textielbak! Terwijl alle schone textiel in principe in een textielbak kan, heel of kapot. Als je je dan bedenkt dat voor de productie van een kilo katoen 10.000 liter water nodig is… Door je katoenen sweater een tweede of derde leven te geven bespaar je dus enorm. En dan hebben we het nog niet over de milieu-impact door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het transport tijdens de kledingproductie.

Een kapotte trui als grondstof

Mijn webwinkel moet er dan ook voor zorgen dat mensen hun oude kapotte trui niet meer als afval zien maar als grondstof voor een leuk, hip nieuw kledingstuk. Het is daarom geen doorsnee webwinkel geworden met kant-en-klare producten maar een uniek concept waar je een model uitkiest en dat vervolgens laat maken van je eigen oude kleding. Van kinderen krijg ik dan ook leuke reacties als “Oh, net zoiets als Hip voor nop dus eigenlijk?” Zij vinden het gelukkig al vrij normaal door dit soort tv-programma’s.

dress-en-les-duurzame-kinderkleding-2
Hippe kinderkleding gemaakt van je eigen oude kleding

 

Upcycling of hergebruik

Upcycling van kleding wordt het ook wel genoemd. Van oude t-shirts, sweaters en joggingbroeken weer een nieuwe kinder-outfit maken. Voor mij is het een heerlijke creatieve uitdaging om binnen de beperkingen van het oude kledingstuk (scheur, vlek of slijtage) zo te puzzelen en te combineren totdat er een uniek en hip kledingstuk ligt.

Waar te bestellen

De kindermodellen die je kunt kiezen vind je allemaal in de Dress en Les webwinkel.