Dress me Dutch Amsterdam

Door Danielle Derksen
Eigenaresse en ontwerpster Dress me Dutch Amsterdam

dress me dutch
Het duurzame kledingmerk Dress me Dutch is 100% vegan

Duurzaam opgegroeid

Eind 2012 heb ik – Danielle Derksen – het oer Nederlandse label Dress me Dutch opgericht. Ik kom uit een creatieve habitat. Eigenlijk leefden wij vroeger in ons gezin altijd al duurzaam. Vrijwel alles werd zelfgemaakt of opgeknapt. Mijn moeder moeder was kunstenares en werkte later als professioneel coupeuse. Veel kleding werd dan ook super origineel ontworpen of er werd vintage ingekocht en vermaakt. Het barstte van de opgeknapte of zelfgemaakte meubels in huis en er werd minimaal 3x per week vegetarisch gegeten.

Vegan

Het shoppen van kleding wordt steeds lastiger omdat er veel rommel te koop is vind ik. Om niet te spreken van het leed dat gepaard gaat in de kledingindustrie voor de jaarlijks miljarden onschuldige dieren. Toch vind ik veganisme of vegan een beetje vervelende woorden. Alsof je een label moet krijgen wanneer je je gezonde verstand gebruikt. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat je niet bijdraagt aan het leed van anderen.

dress me dutch
Dress me Dutch jurk – Stijlvol én duurzaam

Inspiratie

Sinds de komst van internet gaan vele deuren en ook ogen open. En ik vond het tijd voor een eigen diervriendelijk modelabel met een verhaal! Stella Mc Cartney is een inspirerend voorbeeld voor mij, wat zij doet is geweldig! Met haar achtergrond bereikt ze natuurlijk veel bekende en grote namen en haar ambitie is om veel vrouwen bereiken en te motiveren om ook eens diervriendelijke betaalbare kleding te kunnen kopen. Vrouwen zijn de rolmodellen in het gezin, en daarnaast zijn vrouwen super mooi en het leukste om te kleden.

Bekende Nederlanders

Via mijn label kwamen er bekende Nederlanders op mijn pad. Bas van Schaik interviewde mij toen ik tassen ontwierp voor Greenpeace en ik sprak hierover ook met Floortje Dessing. Van Koningin Maxima kreeg ik een persoonlijk compliment over Dress me Dutch. Onlangs ben ik gevraagd mee te gaan met Minister Ploumen op handelsmissie, waarbij ik mag aanschuiven aan het diner met niemand minder dan Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Mijn grootste wens is dan ook om onze mooie koningin in een jurk van Dress me Dutch te zien schitteren.

dress me dutch
Dress me Dutch jurk gemaakt van lyocell

Lokale productie en duurzame stoffen

Het label Dress me Dutch Amsterdam wordt met veel zorg geproduceerd in Amsterdam en soms in andere plaatsen in Noord Holland en Utrecht. Behalve dat de Nederlandse economie hierdoor word gesteund, is het ook goed voor het milieu om niet alle kleding over te laten vliegen naar Nederland. Dress me Dutch maakt gebruik van zowel biologische stoffen als synthetische stoffen die duurzaam zijn en gebruikt geen stoffen afkomstig van dieren.

Waar te koop

Dress me Dutch schenkt een deel van de omzet Bont voor Dieren, Greenpeace en Het Vergeten Kind.