Grayham

Tassen zonder bagage
Door Jelmer en Koen | Oprichters Grayham

Grayham

Een jaar geleden begon onze zoektocht naar onze ideale weekendtas. Al gauw bleken de tassen in Nederland te prijzig, en verbreedden we onze horizon. Zodoende kwamen wij terecht in India. Daar vonden we precies wat wij zochten, voor de juiste prijs. Onze tassen vielen op. Al snel bleek dat meer mensen interesse hadden, en vrienden en familie vroegen waar zij ook zo’n tas konden kopen. Een idee was geboren.

Leerindustrie

Niet veel later kwamen wij informatie tegen over de leerindustrie in India en China. De industrie bleek erg vervuilend te zijn. Door sommige looiers wordt zwaar giftig afvalwater rechtstreeks in het milieu gedumpt. Werknemers maken lange dagen, krijgen slecht betaald en komen in direct contact met giftige chemicaliën. In sommige gevallen komt er zelfs kinderarbeid aan te pas. Hier schrokken we erg van. Het is goed mogelijk dat de tassen, waar wij zo blij mee waren, onderdeel zijn van deze problemen.

Grayham

We besloten dat we hier niets mee te maken wilden hebben. Sterker nog, we wilden dit tegengaan. Tegen de industrie die zwaar vervuilend is en zijn werknemers maximaal uitbuit. Dit werd het startpunt van ons initiatief Grayham: eerlijk geproduceerde tassen van gereguleerd leer, met de overtuiging dat eerlijk niet per definitie duur hoeft te zijn.

grayham

De zoektocht

Na het opstarten van ons merk begon de grote zoektocht. We waren op zoek naar een leverancier die gereguleerd leer gebruikt en waarbij de werknemers onder goede omstandigheden kunnen werken. Na contact met tientallen fabrieken zijn we uitgekomen bij het atelier van Girijesh. Het atelier van Girijesh zit in New Delhi en er werken vier ambachtslieden die in het atelier zelf worden opgeleid. Deze ambachtslieden werken normale werkuren en krijgen hiervoor goed betaald. Girijesh heeft ons plan omarmd en we hebben dan ook dagelijks contact met hem en zijn atelier.

grayham

Wel een merk, geen label

Bij het opzetten van ons merk hebben wij expres gekozen om geen groteske, opvallende labels op de tassen te zetten. Bij ons draait het puur om de leren tas die je koopt, niet om de gebakken lucht rondom het label. Je koopt gewoon een eerlijke tas, gemaakt door vakmensen! Er door er geen duur merk op te plakken blijft de prijs ook normaal.

Eigen verkoopkanaal

Wij hebben er bewust voor gekozen alleen via onze eigen webshop te verkopen. Zo kunnen we de marge op onze tassen laag houden. Maar nog belangrijker is dat wij zo ons verhaal duidelijk kunnen maken en we niet naast “fout” geproduceerde tassen in een winkel liggen.

grayham

Onze toekomst

Natuurlijk hebben wij nog veel uitdagingen in de toekomst. We maken nu enkel nog leren weekendtassen, rugtassen en schoudertassen. We werken momenteel aan een lijn van accessoires van leer. Dit zijn onder andere laptop sleeves en een aantal portemonnees. Ook zouden we graag met ecologisch leer werken. Ecologisch leer is op een natuurlijke manier gelooid maar nu erg duur en lastig te verkrijgen. Tot slot willen we het verhaal achter Grayham nog duidelijker vertellen aan al onze klanten. Misschien weet je op den duur wel zelfs welke vakman je tas wanneer heeft gemaakt. Meer suggesties voor de toekomst horen we graag!

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in onze tassen? Neem dan vooral een kijkje in onze webshop of op onze Facebookpagina.