MUD JEANS review

Door Marieke Kops

Het stond al jaren op mijn verlanglijstje, een jeans van het hippe en innovatieve MUD JEANS. Dit Nederlandse duurzame jeansmerk werd wereldwijd bekend door het LEASE A JEANS concept.

Circulair jeansmerk

MUD JEANS is het eerste circulaire kledingmerk. Dat betekent dat vanaf het ontwerp rekening wordt gehouden met een gesloten systeem. De gedragen jeans komen terug in het productieproces. Ze worden hergebruikt als garen voor nieuwe jeans of verkocht als vintage jeans.

Leasen of kopen

Je kunt kiezen tussen leasen of kopen. In beide gevallen heb je de katoen in bruikleen van MUD JEANS. Bij het terugbrengen van de jeans krijg je korting op een volgende jeans. Maar je mag de jeans uiteraard zolang houden als je zelf wilt.

mud jeans review

Transparant

MUD JEANS is transparant over het productieproces. Zo zie je op de site precies hoe groot het percentage biologisch en gerecycled katoen is en in welke fair factories de MUD JEANS worden gemaakt. Ook wordt er gebruik gemaakt van innovatieve milieuvriendelijke technieken, zoals laser voor het creëren van een used look.

Vegan

Ook goed om te weten is dat MUD JEANS een PETA approved vegan merk is. Op deze duurzame jeans dus geen leren labels of andere materialen van dierlijke afkomst.

Hulp bij het kiezen van de maat

In de MUD JEANS webshop vind je bij elk item een Size tool (find your size). Hiermee wordt op basis van een aantal gegevens die je invult je maat bepaald. Ik was heel benieuwd of dit werkt en heb het advies van de Size tool opgevolgd. Het blijkt precies te kloppen, zowel de taille en de lengte zijn goed. Ik vind die tool een goede zet van MUD JEANS. Voor de klant geen gedoe van retourneren voor een andere maat én minder milieubelasting door vervoer.

mud jeans review

De review

Skinny Hazen

Ik heb de MUD JEANS Skinny Hazen gekozen in de kleur Blue Pride. Dit is een skinny jeans met een wat hogere taille gemaakt van 99% katoen en 1% elasthaan. Heel goed vind ik dat je de jeans ontvangt zonder aanhangende labels, maatstickers en andere onnodige opsmuk die je tegenwoordig rijkelijk op kleding vindt. Daarnaast maakt MUD JEANS gebruik van RePack, een verzendingssysteem waarbij het verpakkingsmateriaal hergebruikt wordt.

Pasvorm

Ik ben altijd erg kritisch op jeans met een skinny fit, zo’n jeans moet aan alle kanten perfect aangesloten zitten. Als dit niet zo is weet ik uit ervaring dat ik de jeans niet vaak ga dragen en hij uiteindelijk definitief in de kast belandt. En dat is zeker niet duurzaam! Gelukkig blijkt dit niet het geval bij mijn MUD JEANS. De jeans zit als gegoten en de hoge taille zorgt voor een vrouwelijke touch.

Kleur

De Skinny Hazen Blue Pride heeft een mooie lichtblauwe tint met een bescheiden used look. Voor mij precies goed, want te veel ‘used’ ben ik niet zo’n fan van. Ik heb liever dat dat ontstaat door de jaren van dragen dan vanuit de fabriek.

mud jeans review
MUD JEANS Skinny Hazen Blue Pride

Conclusie

MUD JEANS bewijst dat modern design en verantwoorde productie samen kunnen gaan. Als drager van de jeans ben je onderdeel van het circulaire proces en dat voelt heel goed. Mijn MUD JEANS kost €98. Dat is een verrassend goede prijs voor de uitstekende kwaliteit, het mooie design en de duurzame keten die er achter zit. Bij veel gangbare – niet duurzame – jeansmerken ben je duurder uit. Ik kan niet anders dan concluderen dat MUD JEANS een aanrader is. Zonder twijfel zeer geschikt voor een hippe fair fashion style!

Waar te koop / te lease

Je vindt alle modellen voor vrouwen en mannen in de MUD JEANS webshop. Hoe het leasen werkt staat duidelijk uitgelegd op de site.