Rosie & Me

Zelf kleding maken: je eigen stijl is het duurzaamst!
Door Esther Kocis-Rosenbrand
Eigenaresse van vintage patronenmerk en webwinkel ROSIE & ME

Vintage naaipatronen van Rosie & Me

Er wordt al veel moois geschreven over het verduurzamen van je garderobe en hoe je verantwoord kleding kunt kopen. Maar het wordt nog wel eens vergeten dat het maken van je eigen kleding ook een manier is om je garderobe te ‘vergroenen’. Hopelijk kan ik je enthousiasmeren om je kledingkast eens goed onder de loep te nemen en toch eens achter de naaimachine te kruipen.

The Bigger Picture

Ondernemen met een missie

Vorig jaar ben ik begonnen met mijn bedrijf ROSIE & ME, ik ontwerp en teken naaipatronen met vintage ontwerpdetails en snit. Bij het opzetten van ROSIE & ME heb ik gekeken hoe ik zo verantwoord mogelijk kan ondernemen. Voor mijn patroonboekjes gebruik ik zo veel mogelijk gerecyclede materialen, ik gebruik groene stroom en houd de print productie lokaal. Maar los van deze voor mij vanzelfsprekende punten, wil ik mensen bewust laten worden van onze wegwerpkleding-maatschappij. En van de vervuiling en uitbuiting die gepaard gaat met de massaproductie in de confectie-industrie.

Creëer je eigen stijl

Door je eigen kleding te maken kun je kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen en weet je zeker dat jouw kledingstuk met liefde is vervaardigd. Daarnaast is het mooie van het niet meewaaien met de modewind, dat je uiteindelijk veel langer plezier zult hebben van je creatie. Het is namelijk jouw stijl! En die is onbeperkt houdbaar. Je eigen kleding maken is dus op alle vlakken een hele duurzame optie.

Vintage naaipatronen van Rosie & Me
Esther Kocis-Rosenbrand: ‘Je eigen stijl is onbeperkt houdbaar’

You in The Picture

Je garderobe onder de loep!

Wie kent het niet? Nieuw gekochte kleding die eigenlijk toch niet zo goed past of na één wasbeurt iets heel anders is geworden? Eigenlijk krijgen deze kledingstukken alleen nog maar de binnenkant van je kledingkast te zien. Het is zelfs zo dat als we eens kijken naar de hoeveelheid kleding die in onze kast hangt en wat we uiteindelijk dragen, dat eigenlijk maar een klein plukje van het geheel is. Daar zijn we blij mee, voelen we ons goed in en past bij ons. Je zult zien dat je dus eigenlijk helemaal niet zo heel veel kleding nodig hebt. Dat is mooi om eens in kaart te brengen en als uitgangspunt te gebruiken voor het creëren van je ultieme groene garderobe. Vraag je eens af waarom het ‘plukje’ zo favoriet is? Door het ontwerp? De kleur die bij je past? Draagcomfort van de stof? Of last but not least een geslaagde pasvorm? Laat je al de bovengenoemde punten nou eens zelf in de hand hebben bij het maken van je eigen kleding!

A Picture Perfect!

Patronen en stof: keuze genoeg

Er is tegenwoordig een scala aan naaipatronen te koop en dan hoef je echt niet alleen te denken aan de patroonbladen die onze moeders gebruikten. Er komen steeds meer jonge merken met naaipatronen die zich weten te onderscheiden. Maar ook qua stof aanbod is het smullen geblazen. Waar je in de grote winkelketens beperkt bent tot het aanbod dat het modebeeld voor je in gedachte heeft, kun je bij het zelf kleding maken helemaal los gaan. Wil je graag een jurk in kersenstof? Een rok met een print van Escher? Allemaal gemaakt van organische stoffen? Het is te vinden!

Recykleren

Wat ik niet onbesproken wil laten bij je stofkeuze is recykleren. Een fantastisch mooi woord voor het hergebruiken van je oude kleding. Je kunt patroondelen vaak prima uit oude kleding knippen. Of denk aan oude tafellakens, gordijnen, beddengoed. Al is het maar voor een bepaalde afwerking of een contrast stukje in je kleding. Zo kun je er echt een one-of-a-kind van maken.

Recykleren
Recykleer jij al? Gebruik je oude textiel om nieuwe kledingstukken van te maken!

Goede pasvorm

Dan nog een laatste punt dat bijdraagt aan een fijne duurzame garderobe en wat ik persoonlijk hoog in het vaandel heb staan: een goede pasvorm! Zonder goede pasvorm kun je onmogelijk helemaal happy zijn met je garderobe. Alle confectie kleding wordt gemaakt voor een statistisch gezien gemiddeld persoon. Grote kans dat jouw lichaam niet dezelfde maten heeft als deze gemiddelde persoon. Het voordeel van zelf kleding maken is dat je kunt leren om een patroon aan te passen aan jouw unieke lichaamsvorm.

Vintage naaipatronen van Rosie & Me
Esther in één van haar ontwerpen: vintage jurkje Brooke. Het patroon is te bestellen in de webshop van ROSIE & ME.

Een patroon op maat

Alle ROSIE & ME patronen zijn voorzien van uitgebreide instructies voor het aanpassen van de pasvorm. En om je hierbij nog meer te helpen zijn er op de patronen hulplijnen voorgedrukt. Als je de stappen zorgvuldig volgt, is het maar een paar minuten extra werk. Je zult een nieuwe pasvorm rijker worden en meer en langer plezier hebben van je creatie.

Kortom, volg een paar naailessen of ga bij je moeder in de leer en er zal een nieuwe, groenere wereld voor je open gaan!

Vergeet niet: geniet van het maak-proces!