Shenanigan

Boxers waarvan je weet dat het goed zit
Door Tjerk Faber | Mede-oprichter Shenanigan

shenanigan boxershorts

Shenanigan is een label voor boxershorts van Afrikaanse prints gemaakt in Senegal, dat ik eind 2015 heb opgericht samen met twee medestudenten aan de Universiteit van Amsterdam en een Haarlemse mode-docent. Met Shenanigan proberen we mannen aan bijzondere boxershorts te helpen én laten we zien dat ook boxershorts een verhaal van herkomst hebben.

Hoe het begon

Min of meer toevallig is het label ontstaan. De zoon van de mode-docent zat in hoge nood: bijna al z’n boxershorts waren op. Een lap stof, ooit meegebracht van vakantie, bracht uitkomst. Het resultaat was een paar boxers van Afrikaanse prints. Deze bleek iedereen eigenlijk zo leuk te vinden dat we zijn gaan onderzoeken of we het niet iets serieuzer konden gaan aanpakken.

Studie als inspiratie voor eerlijke handel

Als studenten Sociale Geografie leerden we veel over ongelijke, oneerlijke internationale handel. Met dat in ons achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar een manier om te laten zien dat het produceren van producten elders ter wereld, niet per se hoeft te betekenen dat dit op een oneerlijke wijze gebeurt. Toen zijn we via via in contact gekomen met stichting Silent Work, die zich onder andere inzet voor doven en slechthorenden in Afrika.

shenanigan boxershorts
Shenanigan boxershort ‘Hugo’

 

Naaiatelier in Senegal

Met hulp van de stichting heeft kleermaker Tahirou, die zelf doof is, een naaiatelier kunnen beginnen in een klein Senegalees dorp. Daar maakte hij in eerste instantie vooral kleding voor feestelijke evenementen in het dorp. Mede door onze samenwerking met Tahirou, werd het voor een paar jongeren mogelijk om in de leer te gaan bij hem om zo ook het vak van kleding ontwerpen en maken te leren. Halverwege 2015 zijn we in Senegal geweest om Tahirou en z’n team te ontmoeten en om de plannen samen met hun verder uit te werken.

shenanigan boxershorts
Kleermaker Tahirou. Bij Shenanigan weet je wie je boxershort heeft gemaakt.

 

Eerlijke beloning en steun

Zelf kunnen we (nog) geen gebarentaal, dus dat was nog een hele uitdaging. Het geeft echter een heel fijn gevoel dat we direct contact hebben met elkaar en te weten dat de boxers een bijdrage leveren aan iets goeds. Behalve een eerlijke verdeling van de opbrengsten van de boxers, gaat er ook nog een euro per boxer direct naar de stichting Silent Work, zodat zij nog meer van dit soort projecten kunnen ondersteunen.

Elk product heeft zijn eigen verhaal

Omdat we, naast via onze website, tot nu toe vooral boxers hebben verkocht op markten en andere evenementen, hebben we kunnen merken dat ons verhaal hier in Nederland ook goed ontvangen wordt. Behalve dat mensen de boxers er tof uit vinden zien, vinden ze het toch ook heel fijn vinden om te weten waar hun kleren vandaan komen. Elk product heeft toch weer z’n eigen verhaal.

Bewustwording

Hopelijk dragen het verspreiden van ons verhaal en initiatieven zoals FAIRFASHIONSTYLE.NL er een beetje aan bij dat mensen zich daar bewuster van worden. Door iets meer aandacht te besteden aan de herkomst van producten, kom je al zoveel te weten. Tegelijkertijd leren we zelf ook weer van het opzetten van het label. Alle vier hebben we namelijk überhaupt geen ervaring met een eigen onderneming.

shenanigan boxershorts
Uit het Shenanigan lookbook

 

Uitdaging

We merken dat het, omdat de productieketens van veel producten zo niet-transparant zijn, lastig is om te garanderen dat alles gebeurt op een manier zo als wij dat voor ogen hebben. Het is dus voor ons een uitdaging om al die ketens uit te zoeken, zodat we uiteindelijk van elk stukje boxer precies weten waar het vandaan komt. Gelukkig hebben we goede contacten in Senegal die ons ook daar verder mee kunnen helpen.

Met Shenanigan gaan mannen dus hopelijk ook aandacht besteden aan de herkomst van hun boxershorts. Op onze website kun je ons hele team ontmoeten en de rest van ons verhaal lezen.

Waar te koop

De SHENANIGAN boxershorts zijn verkrijgbaar via de Shenanigan webshop en een aantal lokale verkoopadressen.